vrijdag 10 januari 2014

Brussel Europalia : Indomania & Ramayana



Indomania


In 1498 opent Vasco da Gama de zeeroute naar India; Jezuïeten en handelaars overspoelen de kusten van India en berichten over de praal van het Mogolrijk en over allerlei vreemde gewoonten en rituelen. De fascinatie voor India is compleet. Specerijen, textiel, diamant, paarlemoer enexotische dieren komen mee terug met de schepen en brengen inspiratie voor de kunstenaars in onze contreien.
De verhalen van deze reizigers zijn nog sterk beïnvloed door de fantasierijke verbeelding van de Griekse en Romeinse reizigers (met alseerste Alexander de Grote in 326 v.Chr) maar begint een objectiever beeld van het land te geven. Hun nieuwsgierigheid is nog niet te sterk bezoedeld door het gevoel van Europese superioriteit die de latere koloniale periode met zich meebrengt.
Deze periode is het startpunt van Indomania, een tentoonstelling die de ontmoeting tussen Europaen India verkent - door de ogen van Westerse reizigers - die afwisselend fascinatie, superioriteit, angst en maar al te vaak onwetendheid verraden. Wat zijn de artistieke en culturele gevolgen van deze ontmoetingen? Wat isde Westerse perceptie van India vandaag en welke facetten van de eeuwenoude verbeelding spelen vandaag nog een rol?
Voor de eerste keer wordt rond dit onderwerp een zo ruime periode omvat, van de 16de eeuw tot vandaag. De geschiedenis van deze periode vormt de achtergrond van de tentoonstelling en biedt de bezoeker een boeiend en weinig gekend verhaal, van het Mogolrijk (1526-1857) over de kolonisatie tot de onafhankelijkheid (1947) en het India van vandaag.




De verscheidenheid aan kunstenaars, kunstwerken, disciplines en media vormen haast een letterlijke vertaling van de vele, voor het Westen moeilijk doordringbare lagen van de Indiase cultuur: schitterende 16de- en 17de- eeuwse juwelen, tekeningen van Rembrandt naar Indiase miniaturen, tekeningen en gravures van de Indiase neushoorn door Dürer en volgelingen, 17de- en 18de - eeuws textiel en kasjmier, Indiase schilderijen van kasten, landschappen en rites in opdracht van de Britten; fotografie (van de vroegste, documenterende tot grote namen als Henri Cartier-Bresson); architectuur (Le Corbusier, Jeanneret, …), … Film (Rosselini, Pasolini, Renoir, …), literatuur (Forster, Moravia,…) en muziek (Wagner, The Beatles,…) begeleiden het publiek doorheen het parcours.











Ramayana
Indiase miniatuurkunst uit het National Museum New Delhi
De Ramayana is naast de Mahabharata een van de twee grote klassieke hindoeïstische heldendichten van India. Het behoort tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur en de basisversie werd meer dan tweeduizend jaar geleden door de legendarische dichter Valmiki samengesteld. De Ramayana gaat over de lotgevallen van de held Rama en zijn vrouw Sita. Het is een verhaal over moed, trouw, vriendschap, liefde en rechtvaardigheid en heeft een diepe religieuze betekenis. De Indiërs zien Rama als een godheid en vereren hem nog steeds als een van de tien incarnaties van de hindoegod Vishnu, die meerdere gedaanten aanneemt om op aarde te komen. De Ramayana is door de eeuwen heen een grote bron van inspiratie voor menig kunstenaar en dit niet enkel in India maar tevens in de buurlanden Thailand, Cambodja, Laos en Indonesië.
De tentoonstelling omvat een honderdtal miniaturen uit de verzameling van het Nationaal Museum van New Delhi. Ze illustreren samen het verloop van het gehele Ramayana-verhaal, waartoe enkele ware juweeltjes behoren. Tegelijkertijd geven ze een overzicht van de belangrijkste miniatuurscholen die de Ramayana tussen de 16e en 19e eeuw in hun beeldtaal verwerkten.

Portret van Rama




De strijd tussen Rama en Ravana
De kroning van Rama door Vashishtha

Geen opmerkingen:

Een reactie posten